Üzemeltetési tapasztalatok

Létrehozva: 2018-03-01 15:01

Krone KWT1300-as vontatott rendterítő járószerkezettel

Azon mezőgazdasági termelők, vagy a vállalkozók számára, akiknek jelentős közlekedési távolságok vannak a művelendő területeik között, a Krone nagy sebességű futóművet szerelt a nagyobb rotoros rendterítője alá. Vizsgáljuk meg közelebbről a 12-rotoros KWT 1300 típust rotoros rendforgató szépen és alacsonyan fekszik fel az útra és  kiváló úttartással, biztonságosan vontatható 40km/ó max. sebességgel, annak ellenére, hogy nincs semmiféle saját fékrendszere. 

Krone KWT1300 kasza

A mezőn körülbelül 30 másodpercet vesz igénybe a sorrend-vezérelt szárnyak kihajtása. A második kihelyezett szelep a rotorok munka közbeni kiemelésére szolgál, feltéve ha ezt szeretné. Valójában nem érdemes ezt használnia, mivel a KWT 1300 rotoros rendterítő egy új munkaműveleti funkcióval rendelkezik. A 12 rotor mereven kapcsolódik a futóműhöz és az alvázhoz, a szállítókerekek az éles sarki fordulásoknál kidörzsölhetik a talajfelszínt. Így a szűk kanyarokban, vagy a nedves földön a kerekek károsíthatják a növényzetet. Ennek elkerülése érdekében a kezelők általában felemelik a gépet és például tolatással állnak az új kezdőfogásba. A KWT-n ezt meg lehet menet közben is csinálni, még az opcionális felfüggesztéssel szerelt gépen is.

Műszai adatok

Krone KWT 1300

Munkaszélesség (DIN)

13.10m

Rotorok száma, db

12

Rotoronkénti fogtartó karok száma,

Hat

Rotor átmérő

1.53m

Terítési szög

13-19°

Rotor kerekek 18,5 x 8,5-8-1)

és 16 x 6.5-8

Alváz köpenyek

15.0/55-17

Súly

2,700kg

Hossz

5.90m

Szélesség

2.99m

Magasság

2.50m

Teljesítményigény

44kW/60hp

 

 

 

 

Gyártó információk, 1) központi pár rotorok

Hogyan is működik ez az opció? Működtesse a menet közbeni kiemelés vezérlőszelepét az ellenkező irányba, melyre a rotorok mozgatását végző munkahengerhez kapcsolódó hidro-akkumulátorhoz kapcsolódik  az olajáram. A teljes nyomás elérésekor a rendszer átterheli a feltámaszkodást a futóművi szállítókerekekről a nagy rotor vezetőkerekekre, meggátolva, hogy a szállítókerekek megsértsék a területet. Bár ez az opcionális funkció kb. £895, alapkivitel a plusz változatnál, amely az alsó emelőkarokra csatlakozik. Kellemetlen, hogy a kezelő nem kap arról tájékoztatást, hogy a rendszer üzemel e avagy sem. Egy nyomásmérő segíthetne ebben.

Krone KWT1300 kasza

Élmény a rendforgatás a kitűnő talajkopírozást végző, elől elhelyezett futóművel rendelkező géppel. 

A nagy 15,0 /55-17 méretű szállítókerekek jó magasságvezérlést nyújtanak a 72 fog számára, melyeknél a kettő párban lévő különböző hosszúságú. Munkamagasságukat egyszerűen beállíthatjuk a rendforgató bal oldalán levő hajtókarral.  Ami magukat a "rotorokat" illeti, ezeken nem történt változás a 2015  márciusi és áprilisi számban történő összehasonlító tesztjük óta.

1,53 m átmérőjükkel és hat 38 mm-es fogtartó karjaikkal végén lévő fogaikkal hatékonyan forgatják át a rendet. Két rotort tartalmaz Az emelőhenger olajárama egy nitrogén akkumulátorhoz csatlakozik. Ha az akkumulátor feltöltődik, a futóműi szállítókerekek megemelkednek és átterhelik a rotorok súlyát a rotorok vezetőkerekeire.

Üzemeltetési tapasztalatok

csuklós szekció, mely tipikus Krone kialakítás.

Négy szórási szög választható – csapok áthelyezésével 13 - 19 fok közötti interval-lumban, 3 fokos lépésekben. A rotorok közötti hajtásátadást az úgynevezett "Octo-Link" tengelykapcsoló biztosítja, amely nyolc egybekapcsolódó újjból áll és lehetővé teszi, hogy a rotorok igen széles - 7° és 180° közötti - szögtartományban is működhessenek, ami ideális megoldás a KWT közúti használatra alkalmas, kompakt géppé történő összecsukásához. A rotorok hajtóműveit fél-folyékony zsír keni.

A kisebb rendforgató modellekkel ellentétben az 1300-as a nagy "KWT 1600" –as modell rácsos acélvázát kapta, ami növeli a vázkeretek erősségét és stabilitását.

A mi traktorunk egy John Deere 6105R volt, mellyel 6 km /órás munkasebességgel dolgoztunk, 500-as kardánfordulaton. 

A rendterítő kiváló munkaminőséget nyújtott a teszt során. A Krone legalább 60 LE motorteljesítményt ír elő, mely szerintünk meglehetősen alsó érték, 80 LE lenne fűszilázs forgatásához a leghatékonyabb.

A 1,0:2,6 áttételű gyorsító hajtómű már alacsony TLT fordulaton is magas rotor fordulatot nyúlt. Mellesleg ennél a munkaszélességnél nagyon könnyű a csatlakozás az előző fogáshoz. 

Tény, hogy kedveltük azt a fordulóvégi kiemeléseknél. Villás vonófej használatakor a fordulásszöget bekorlátozhatja a gép vonórúdja és a gumiköpeny érintkezésének elkerülése. 

A gépkombináció sokkal agilisabb az alsó emelőkarokhoz történő csatalakoztatáskor, mivel ilyenkor a csukláspont hátrább helyezkedik el.

Egyebek:

A tesztgépünk egy £1200 értékű opcionális 

rendre-forgató hajtóművel is rendelkezett.

Alapkivitelű közúti világítással volt szerelt

A szárnyak végeinél található oldalvédők automatikusan behajlanak a gép szállítási helyzetbe állításakor.

A hidraulikus védőfüggöny opció (915) a jobb oldalra, a már forgatott területre történő áthordás kivédésére szolgál. Ezt egy két-utas munkahenger állítja ki/be helyzetbe.

A KWT 1300 árcédulája £ 30,935 mutat, de az opcionális extrákkal a tesztgépünk £ 33,050 -ba kerül.

Összefoglalás: Egyre növekvő tendencia mutatkozik meg a gyártóknál arra, hogy a futóművet a rotorok elé helyezzék, és pontosan ezt tette meg a Krone is a KWT 1300-assal. Ezzel gyorsabbá válik a gép ki/be hajtása és kevésbé érezhető a gép hátuljának vágódása közúti szállításkor.

Fennáll a veszélye annak, hogy munkaműveleti éles kanyarodáskor a szállító kerekek kidörzsölik a talajfelszínt, de a Krone ezt a hidraulikus függesztéssel kiküszöböli. Ez egy opció, melyre úgy gondoljuk, hogy csak nedves körülmények között van szükség. A rotorok nem változtak és jó rendforgatást végeztek a magas hozamú, első-kaszálású növényünknél, 6 km/óra munkasebességnél.

Forrás: profi.de

Vissza