Hírek

DLG ezüstérem a Krone BiG X önjáró silózók innovatív élező berendezéséért

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) ezüstéremmel tünteti ki novemberben az Agritechnica mezőgazdasági szakkiállításon a Krone új fejlesztésű, önjáró silózókhoz szabadalmaztatott „manuális utánállítás nélküli élező berendezését”.

A zsűri ezzel az önjáró silózók késeinek élezését végző innovatív műszaki megoldást ismer el, amely a megnövelt karbantartási intervallumával, könnyű kezelhetőségével és csökkentett anyagfelhasználásával mindenkit lenyűgöz.


Spelle, 2023. szeptember: A Krone új köszörűkő berendezése a szecskázódob késeinek 2200 élezési ciklust biztosít anélkül, hogy a köszörűkő manuális utánállítására lenne szükség. Ez lehetővé tette az élező berendezés karbantartási ciklusidejének ötszörösére növelését a hagyományos rendszerekhez képest, amelyek körülbelül 400-450 élezési ciklus után karbantartást igényelnek. Az ezzel kapcsolatos előnyök a köszörűkő integrált teleszkópos menettel kifejlesztett új beállításán alapulnak.

Teljes képet adó felvétel a köszörűkőről és a szabadalmaztatott köszörűkő felfogatásról.


Idő- és anyagtakarékos

Az innovatív rögzítési koncepciónak köszönhetően a köszörűkő teljes egészében felhasználható a kések élezésére. A hagyományos rögzítőrendszerekhez képest, amelyeknél a köszörűkőnek mindössze 40-55 %-a használható, jelentősen csökken az anyagfelhasználás, és így nagymértékben meghosszabbodik a hasznos élettartam. Csere esetén a köszörűkő, amelyet egy burkolat fog le, két csavar meglazításával könnyen és gyorsan eltávolítható az élező sínből. Az eddigi műszaki megoldásokkal ellentétben a szabadalmaztatott kőrögzítéssel ellátott, tokokra osztott szerkezet nem érzékeny a betakarítás során a szennyeződésekre, így problémamentes élezési folyamatokat biztosít a köszörűkő teljes élettartama alatt.

Köszörűkő a felfogató egységben rászerelt teleszkópos menettel.


A szecskázás minőségének optimalizálása

Az új élező berendezés a szecskázás minőségére is pozitív hatással van. Az új vezetőtengely négyszeres megtámasztásával, a rögzítési pontok közötti távolság 1160 mm-ről 267 mm-re, az átmérő pedig 50 mm-ről 40 mm-re csökken. Ez hatékonyan csillapítja az élezés során fellépő lengéseket és erőket, megakadályozva, hogy a vezetőtengely elhajoljon és felfelé billenjen. Mivel az élező felületek henger alakú burkolókört alkotnak, a szecskázódob ellenkése nemcsak középen, hanem mindkét késsorra egyenletesen felfekszik. Ez jelentősen hozzájárul a szecskázás minőségének javításához.

A következő három komponens részletező nézete – köszörű kő műanyag burkolattal, teleszkópos menet és fedél.


Összegzés: Az új, manuális utánállítást nem igénylő, 2200 élezési ciklusú élező berendezéssel a Krone egyedülálló és rendkívül hatékony megoldást kínál a szecskázódob késeinek élezésére. A jelentős időmegtakarítás mellett alacsonyabb karbantartási és anyagköltségeket is eredményez, valamint hozzájárul a szecskázási minőség optimalizálásához és a vágást végző elemek egyenletesebb kopásához.