Hírek

Világszerte a legnagyobb négyrotoros rendképző - KRONE Swadro TC 1570

Az egyedülálló V-alakú vázkoncepcióval rendelkező új Krone Swadro TC 1570 nagy területi teljesítménye, rendkívül nyugodt járása és maximálisan könnyű kezelhetősége mindenkit lenyűgöz.

Spelle, 2023. június: Az új Swadro TC 1570 modellel a Krone új mérföldkövet állít fel a négyrotoros rendképzők szegmensében. Az egyéb műszaki jellemzők mellett ez különösen a világ legnagyobb középrendképzőjéről, a Swadro TC 2000 modellről átvett, jól bevált V-alakú vázkoncepciónak köszönhető. A váz a 15,70 méterig terjedő rugalmas munkaszélesség mellett rendkívül stabil és nyugodt járást biztosít a gépnek. Az új, áttekinthető és intuitív felhasználói felület segítségével a teljes gép egy ISOBUS-kompatibilis terminálon keresztül vagy ISOBUS joystickkal kombinálva a traktor vezetőfülkéjéből kezelhető. Így még a legnehezebb körülmények között is mindig a legjobb rendképzési eredmény érhető el a Swadro TC 1570 modellel.

Maximális rugalmasság és stabilitás

A négyrotoros középrendképző munkaszélessége a V-alakú tartókarok által vezetett első rotorokon keresztül igény szerint 15,70 méterig állítható. Mivel a két V-alakú tartókar egymástól függetlenül behúzható és kitolható, a terület szélein vagy egyéb akadályok mentén is könnyen elvégezhető a rendképzés. A tartókarokat elöl ezenkívül egy-egy támasztókerék is hordozza. Ennek eredményeként a gépet eddig soha nem látott nyugodt járás jellemzi, különösen nagy sebességek esetén és a forduláskor szükséges gyors manővereknél. Az eredmény: a lehető legnagyobb területi teljesítmény és maximális hatékonyság.

Teljesen felszerelt

Mind a négy rotoron 15 fogtartó kar, és a két hátsó rotoron fogtartó karonként öt fog teszi lehetővé a veszteségmentes terményfelvételt még nagy haladási sebesség mellett is. A Krone Lift-fogak nagyobb munkasebesség mellett is tisztán szedik össze a terményt a gyepnemezről, és így kimutathatóan csökkentik a takarmányba kerülő szennyeződés mennyiségét. A teljesen mechanikus Krone Easy-Line hajtáskoncepció gondoskodik a hatékony erőátvitelről, és lehetővé teszi, hogy a két első rotor 25%-kal gyorsabban forogjon, mint a hátsók. Ez a gépen belül optimális takarmányáramlást és a termény összetekerése nélküli, megfelelően tömör, egyenletes rendképzést biztosít. A hátsó rotorok hidraulikusan állítható tartókarjainak köszönhetően 1,40-2,90 m szélességű rendek készíthetők. Ez azt jelenti, hogy a rendképzést követő betakarító gépek - függetlenül attól, hogy bálázók, rakodókocsik vagy silózók - mindig optimálisan kihasználhatók.

A Swadro TC 1570 modell II/III kategóriás kétpontos lengő felfüggesztésű tartóbakkal van felszerelve. Ez megbízhatóan kiegyenlíti a talajegyenetlenségeket, és a nagy bekormányzási szögnek köszönhetően rendkívül nagy fordulékonyságot biztosít a rendképzőnek. A hidraulikusan leengedhető fő vázrésznek köszönhetően a gép a közúti közlekedéshez a fogtartó karok lehajtása nélkül is 4 méternél kisebb szállítási magasságra süllyeszthető. Munkahelyzetben a megemelt fő vázrész még nagy mennyiségű takarmány esetén is garantálni tudja a takarmány megbízható áramlását a gépen belül.

A szállító járószerkezet alapkivitelben 710/40 R 22,5 gumiabroncsokkal van felszerelve. Az opcionális 800/35 R 22,5 méretű abroncsok még nagyobb felfekvési felületet biztosítanak. A rotorok négykerekű járószerkezetének széles, 16x9,50-8 méretű gumiabroncsaival (opcionálisan hatkerekű rotoros járószerkezet is rendelkezésre áll) és a két tartókaron elhelyezkedő 15/55-17 méretű támasztókerekekkel együtt a járószerkezet a menetstabilitás és a talajkímélő munkavégzés tökéletes kombinációját adja.


Kompromisszumok nélküli felszereltség

Annak érdekében, hogy a munkagép minden körülmények között mindig a lehető legjobb terményfelvételt és takarmányminőséget tudja elérni, a Swadro TC 1570 alapkivitelben számos funkcióval rendelkezik.

A rotormagasság elektromos beállításával a gereblyézés magassága a kezelőterminálon keresztül bármikor könnyen és kényelmesen összehangolható az adott terület és takarmány által megszabott különböző körülményekkel. Minden egyes rotor magassága külön-külön, vagy az összes rotor egyidejűleg is állítható. Emellett két szabadon választható magasság is elmenthető a terminálon, amelyek gombnyomásra aktiválhatók.


Az emelést végző munkahengerbe integrált hidraulikus rotor-tehermentesítő egység gondoskodik a rotorok optimális felfekvési nyomásáról. Ez akár menet közben is külön-külön beállítható az első és a hátsó rotorokhoz a terminálon keresztül. Itt is elmenthető két-két érték, amelyek gombnyomásra aktiválhatók. A munka- vagy rendszélesség megváltoztatásakor a tehermentesítési nyomást egy aktív vezérlés automatikusan beállítja, így a rotorok tehermentesítése mindig egyenletes - függetlenül a munka- vagy rendszélességtől. A tartókaron a rotorok vontatott kardán-felfüggesztése a rotoroknak minden körülmények között optimális talajkövetést biztosít – ez védi a gyepnemezt és megakadályozza, hogy szennyeződés kerüljön a betakarított terménybe. 

A V-alakú vázkoncepció mellett az integrált lengéscsillapítás a forgóban kiemelve is nyugodt járást garantál a gépnek. Ezen túlmenően a Soft-Down leengedési automatika gondoskodik arról, hogy a tartókarokat a rendszer közvetlenül a rotorok földet érése előtt lefékezze, így finoman érintik a talajt. Ez egyaránt védi a gépet, és a gyepnemezt, minimálisra csökkenti a fordulási időket és növeli a területi teljesítményt!

A fordulási időket tovább optimalizálhatja az a lehetőség, hogy a gép a vezető igényeivel összehangolható. Az „olyan alacsonyan, amennyire csak lehetséges, és olyan magasan, amennyire szükséges” mottó alapján érdemes beállítani a rotorok emelési magasságát a vezérlőterminálon keresztül. A rotorok így forduláskor csak annyira emelkednek fel, amennyire feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a meglévő rendeket ne érintsék. Az első rotorokhoz képest a hátsó rotorok kiemelésének késleltetése a vezetőfülkéből is állítható. Ehhez választható idő- vagy útarányos késleltetés.

A Section Control szakaszolással még kényelmesebben vezérelhető a kiemelés és a leengedés. Ebben az esetben a rotorok kiemelése és leengedése teljesen automatikusan, GPS helymeghatározás segítségével történik. Ez tehermentesíti a vezetőt, és növeli a területi teljesítményt is.


Összegzés: Egyedülálló V-alakú vázkoncepciójával, maximális felszereltségével és a lehető legmagasabb szintű kezelési kényelmével a Swadro TC 1570 olyan szintű teljesítményt ér el, amelyre eddig még nem volt példa a négyrotoros rendképzők kategóriájában. 15,70 méteres maximális munkaszélességével a Swadro TC 1570 ideális a jelenlegi, csökkentett talajtaposást biztosító gazdálkodást (CTF) alkalmazó farmok számára. Ezzel a géppel a Krone lefedi a piaci rést a négy rotoros Swadro TC 1370 és a hat rotoros Swadro TC 2000 között, ami nagy érdeklődésre számíthat a professzionális rendképzők szegmensében.