Krone Isobus-os hardverek

chevron-image chevron-image

1, AUX-Joystick
Kínálatunkban kétféle isobus AUX-N joystick elérhető:

A, WTK joystick
8x3 nyomógombbal, egy szintválasztó kapcsolóval és egy biztonsági nyomógombbal rendelkezik, az aktuális szintet háromszínű LED lámpa jelzi. A nyomógombokhoz szabadon tudjuk a funkciókat hozzárendelni. A biztonsági nyomógomb hatása külön programozható. Alapvetően jobb kezes használatra tervezték.B, CCI A3
Három cserélhető rácslappal rendelkezik, melyek megadják a „gombok” számát, vagyis az egy szinten működtethető funkciókat. A rácslap mögött gyakorlatilag egy érintőképernyőt lapul, mely megjelenítése igazodik az éppen behelyezett rácslaphoz. Az így létrejött „gombok” funkciót szabadon programozhatjuk, a funkció megjelenik a „gombon”, és nyomásra rezgéssel reagál. Szintén 3 szint közül lehet választani, így a „gombok” száma 3x8, 3x9 vagy 3x10 lehet.2, Kamerarendszerek
Az általunk kínált kamerarendszerek alapvetően kétfélék lehetnek:

A, Saját monitorral rendelkezők
A kép megjelenítéséről 7”-os színes MOTEC monitor gondoskodik, a monitorhoz két kamera csatlakoztatható

B, Kamera monitor nélkül, melynél az isobus gépterminál (CCI800 vagy CCI1200) szolgál a kép megjelenítésére is. A CCI terminál egy minipkexerrel tud két kamerát, egy multiplexerrel pedig akár több kamerát is fogadni. Fontos megemlíteni, hogy a CCI terminál egyszerre csak egy kamera képét mutatja, viszont többféle módon is válthatunk a kamerák között:

manuálisan
- idővezérelten
- eseményvezérelten
- KRONE kamera főbb jellemzői
- HD kivitel
- IP68 és IP69K védelem
- -40…+85 °C üzemelési tartomány
- edzett üveg
- 2,5 watt fűtés
- Automotiv CMOS szenzor
- 90°, ill. 70° vízszintes látásszög
- 9…32 V DC tápfeszültség
- német gyártmány

3, Példák isobusos eszközök használatára, kompatibilitásra
Nézzük, milyen esetek lehetségesek pl. egy KRONE Comprima bálázó traktorhoz való csatlakoztatásakor:

- Nem isobusos traktorral üzemeltetjük (pl. MTZ): ehhez szükséges egyrészt egy átalakító kábel, ami a nem isobusos traktoron kialakít isobusos csatlakozási lehetőséget (innen csupán a tápfeszültséget kapja a monitor). Fontos megjegyezni, hogy ettől a traktor nem válik „isobusossá”! Természetesen szükséges egy terminál is, ami lehet a KRONE valamelyik saját terminálja, de más gyártó kompatibilis terminálja is használható.
- Ha ugyan isobusos a traktor, de monitorja nem alkalmas a bálázó működtetésére (nem kompatibilis vele), akkor szükségünk van egy terminálra.
- Szükséges lehet akkor is monitorra, ha ugyan a traktor alkalmas lenne a munkagép működtetésére, de egyszerűen túl kevés gomb van a monitoron, vagy túl kicsi a kijelzője. Az is elképzelhető, hogy a bálázót ugyan látjuk, de a traktoradatok már nem férnek rá a kijelzőre.
- Végül ha isobusos a traktor és tényleg alkalmas önmagában a bálázó működtetésére (pl. Valtra SmartTouch), akkor semmilyen más terminálra nincs szükségünk, a bálázó a VALTRA SmartTouch-ról működtethető.

FONTOS, hogy a fenti esetekben általános értelemben használtuk az isobus kompatibilitást, hiszen minden esetben le kell ellenőrizni, hogy pontosan mely isobus funkciók elérhetők. Elképzelhető, hogy bár a traktor „isobusos” és tudja működtetni a bálázó főbb funkció, de nem TIM-ready! Vagyis ekkor hiába tudja a bálázó a TIM funkciót, a nevezett traktorral ez nem lesz használható. Az ellenőrzésben segít az AEF adatbázis.

Két példa isobusos bálázó és traktor kapcsolatára:
A Comprima estében az ún. DS500 kezelőterminál nem isobus UT (univerzális terminál), tehát csak a KRONE gépekhez jó (de nem csak a Comprimához, hanem az összes többi isobusoshoz is!). A CCI800 és CCI1200 viszont már isobus univerzális terminálok, tetszőlegesen használhatók bármely más gépnél, mely ezt a szabványt támogatja. Például egy CCI1200-zal probléma nélkül, teljeskörűen működtethetjük nem csak a KRONE BigPack bálázónkat, vagy ZX rendfelszedő-kocsinkat, de akár az isobusos RAUCH műtrágyaszórónkat is.