Krone kezelő terminálok - ISOBUS

chevron-image chevron-image

I, Kezelőterminálok
A KRONE sokféle kezelési lehetőséget kínál gépeihez, kezdve az egyszerűbb gépspecifikus kezelőegységektől a CCI ISOBUS terminálokon át az okoseszközről történő vezérlésig.

1, DS100
A DS kezelőegység, speciális, a működtetendő géphez igazított felülettel rendelkezik, ezért különbözik a rendképzők, bálázók és rendfelszedő pótkocsik esetén. Nem ISOBUS kezelőegység, de használható ISOBUS UT terminállal kombinálva. A kezelőelem jobbkezes használatra lett tervezve, és a gép valamennyi funkciója működtethető a fóliatasztatúrával.

DS100: ergonomikus kialakítás, intuitív kezelés

2, DS500
A DS500 rendelkezik egy 5,7”-os színes érintőképernyővel. A kezelés vagy a 12 gombról, az érintőképernyőről történhet, de használhatjuk a hátul található tekerőgombot is. Mivel a gombok jól tapinthatók, ezért nem szükséges a monitorra nézni használat közben. Igény esetén a monitor AUX csatlakozású joystickkal bővíthető (ld. később). Megjegyzés: a DS500 a korábbi Beta II terminált váltotta. DS500: érintőképernyős kezelőterminál funkciógombokkal és jog diallel.


3, CCI800
2009-ben hat mezőgépgyártó (köztük pl. a KRONE és a RAUCH) összeállt és létrehozta a „Competence Center ISO-Bus e.V.” szövetséget, ezt hívjuk egyszerűen CCI-nek. A német céghez időközben már kb. 30 mezőgazdasági gépgyártó csatlakozott, és a tagok száma folyamatosan nő. Elsődleges céljuk, olyan isobusos termékek piacra juttatása, melyek valóban 100%-ban kompatibilisek egymással, és ha valaki megtanulta a CCI terminál használatát pl. egy RAUCH műtrágyaszóróval, akkor a KRONE bálázóval is gond nélkül tudja használni ugyanazt a monitort. Első termékük a 2010-ben bemutatott CCI100, és CCI200 terminál volt, melyre számos alkalmazást is fejlesztettek. 2013-ban kezdték el a CCI1200 kifejlesztését, mely a 2017-es Agritechnica kiállításon mutatkozott be. A piac jelenlegi legmodernebb és leguniverzálisabban használható terminálja.

A CCI800 8”-os, színes érintőképernyős ISOBUS terminál. A fő funkció megjelenítése mellett kisebb képen van lehetőség kiegészítő funkciók megjelenítésére (pl. kamera képe, navigáció, stb.). A terminál fogadni képes az AUX joystickokat, valamint lehetőség van egyéb ISOBUS funkciók, mint pl. SectionControl, RateControl, TramlineControl, Paralell Tracking megvásárlására. Bár kezelése egyszerű, az eligazodást teljeskörű súgó segíti. CCI800: a fő funkció mellett egyéb funkciók megjelenítésére is képes.4, CCI1200
- A CCI1200 hasonlít ugyan a CCI800-ashoz, de számos dologban többet nyújt, mint kistestvére:
- nagyobb, 12,1”-os kijelző
- egyidőben akár két gép vezérlésére is alkalmas (2x UT)
- Szabadon alakítható képernyő elrendezés (layout)
- fekvő vagy álló formátum


CCI1200: szabadon alakítható layout

II, ISO-111783, vagyis ISOBUS
Az ISOBUS (egész pontosan az ISO-11783-as szabvány) kimondottan a mezőgazdaság számára kifejlesztett gyártótól független kommunikációs protokoll a traktorok, munkagépek és központi számítóegység (ECU) között. Alapja a SAE J1939 protokoll, mely a CANBUS-t is magába foglalja. A szabványnak való megfelelőséget a 2008-ban alapított AEF (Agricultural Industry Electronics Foundation / www.aef-online.org) felügyeli. Honlapjukon elérhető adatbázisban ellenőrizhetők a gépek, illetve elektronikák (monitorok, joystickok, stb.) isobus funkcióinak jóváhagyása.

Jelenleg a következő ISOBUS funkciókat különböztetjük meg:
- UT: univerzális terminál
- ECU: ISOBUS központi számítógép (alapfeltétele az isobus funkciók támogatásának)
- TC-BAS (Tasc-Controller basic): dokumentáció ISO-XML formátumban történő importálása/exportálás
- TC-GEO (Tasc-Controller geo-based): helyspecifikus adatok, kijuttatási térképek ISO-XML formátumban való átvétele, illetve munkavégzés és naplózás ezzekel az adatokkal
- TC-SC (Tasc-Controller Section Control): automatikus szakaszolás, inkl. OptiPoint
- TECU: traktor központi számítógépe, adatokat szolgáltat a a CAN buszról a többi résztvevő számára
- AUX-N / AUX-O: aux csatlakozású kezelőegységek (mint pl. jostick, kapcsolótábla, stb), Az N az új szabvány az O a régi
- TIM (Tractor-Implement-Management): kétirányú kommunikáció a traktor és munkagép között, melynek használatával pl. munkagép képes a traktor vezérlésére, be tud avatkozni a következőkbe:
• kormányzás
• sebességszabályozás
• függesztőszerkezet működtetése
• TLT működtetése
• hidraulika szelepek működtetése
• elektromos energia ellátás
• A KRONE a világon elsőként szerezte meg körbálázóira a TIM certifikációt.
• ISB (ISOBUS Shortcut Button): isobus terminál által aktivált funkciók leállítása (de nem teljess egészében vészleállító!)

III, ISOBUS funkciók CCI800 és CCI1200 terminálokhoz
Jóváhagyott isobus funkciók:ISOBUS UT
Mindkét monitor ISOBUS UT jóváhagyással rendelkezik, tehát akár más isobusos gép kezelésére is alkalmas. A CCI tagok jóváhagyott gépei estében pedig 100%-os a kompatibilitás.

Például egy KRONE Comprima bálázóhoz vásárolt CCI 800 terminállal teljeskörűen használható egy RAUCH isobusos műtrágyaszóró.

SectionControl
- 254 szakasz kapcsolása
- két kontroll pont (pl. függetlenített jobb- és baloldali szórás)
- Tramline Control (GNSS alapú automatikus művelőút létrehozás)

Rate Control
- shape vagy ISO-XML formátumú adatok importálása (tömeg, térfogat, távolság, százalék)
- 2 kontroll pont

Tramline Control
- művelőutak automatikus GNSS alapú kapcsolása

Parallel Tracking
- párhuzamvezetési segéd

Súgó rendszer