Valtra Smart Touch

chevron-image chevron-image

PRECÍZIÓS GAZDÁLKODÁS támogatása a többszörösen díjnyertes SMART TOUCH kezelőfelülettel

Az okoseszközök használatának korában a traktorkonak is tartaniuk kell a lépést a munkagépekkel. Meg kell nyitniuk a precíziós gazdálkodás lehetőségének ajtaját, úgy hogy a felhasználó ne vesszen el az adathalmazban és a bonyolult menürendszerekben.

A gazdák egyre jelentősebb része gondolkodik a precíziós mezőgazdaság kipróbálásán, későbbi bevezetésében. Sokan idegenkednek a bonyolult megoldásoktól, óvatosan, tisztes távolságból figyelik ezt a kérdéskört. A magyar gazdák alapvető elvárása hogy a munkagép és traktor párosát minél egyszerűbben tudják összehangolni, és az előírt feladatot minél kevesebb elvégzendő plusz feladattal szembesülve elvégezni.

Bonyolultabb feladat elvégzése egyszerűbben. Lehetséges ez?
Igen! A Valtra Smart Touch szinte az összes munkagépgyártó munkagépével összehangolható. Egyszerű használatának köszönhetően a SMART TOUCH kezelőfelület bemutatásától kezdve számos független zsűri díjazásában részesült. Használatával célunk nem csak a traktor, hanem az automata kormányzás, korszerű munkagépek vezérlése és a precíziós gazdálkodás minél könnyebb alkalmazása. Mindezeket egy integrált rendszerben, egyszerűen megtehetjük. – A neve: SMART TOUCH.


Fő részei: Érintő képernyős terminál, kartámaszba integrált vezérlő szervek menetvezérlő karral

A terminál menüje egyszerű, könnyen átlátható. Menüjében maximum kettő szint mélyre lépve a kívánt részbe érünk. A piktogramok egyértelműek, az almenükben nem találunk további almenüket. Beállítások elvégzése roppant egyszerű. A traktorhoz tartozó almenük mellett az automata kormányzás, isobus-os munkagép vezérlés, precíziós gazdálkodáshoz használatos almenüket találunk.

Amennyiben szakaszvezérléses (SC) és változó dózisú kijuttatásra (VRC) alkalmas munkagépet csatlakoztatunk traktorunkhoz ezeknek a vezérlését is a SMART TOUCH terminál végzi. Nem szükséges a munkagép kezelő termináljának beszerelése és összehangolása a traktorral. A munkagép isobus kábelének csatlakoztatása után a SMART TOUCH felismeri a munkagépet, betölti a munkagép kezelőfelületét a SMART TOUCH menürendszerébe. A gépkapcsolat használatra kész. Ebben az esetben a kívánt dózis kijuttatását a munkagép-traktor párosa végzi. De még nem léptünk a szakaszvezérlés és változó mennyiségi kijuttatás útjára.

Ha a szakaszvezérlés (SC) és változó mennyiségi kijuttatás (VRC) útjára akarunk lépni a traktornak tudnia kell hol járunk éppen- RTK-ra fel kell legyen oldva és valamelyik szolgáltatónál elő kell fizessünk RTK jelre. Ezen felül a vezérlő monitornak fel kell lennie oldva ezekre (SC,VRC).

A táblahatárok és nyomvonalak elmentéséhez a Valtra Wayline assist ( Nyomvonal asszisztens) szolgáltatásához kell megvegyük a feloldó kódot.Ha mindezekkel megvagyunk tudunk a következő szintre lépni:
A farm menedzsment szoftverben megírt feladat (TASK) elvégzésére.

A TASK terminálra beolvasása után a precíziós beavatkozás elvégzése és visszaigazolása is a SMART TOUCH-on elvégezhető. A farm menedzsment szoftver és a Smart Touch között vagy USB adathordozón vagy felhő alapú mobilinternetes adattovábbításon (TASK DOC PRO) keresztül vihetjük át az adatokat .

A vezetőnek csak ellenőriznie kell a traktor- munkagép állapotát, a tábla szélén beolvasni a feladatot. A teljeskörű integrációnak köszönhetően a bonyolult feladatok is sokkal egyszerűbben elvégezhetőek. Ha a kezelő mindent beállított, a szükséges beavatkozások száma minimálisra csökken. A traktor -munkagép párosa automatikusan végez mindent:
- nyomvonalon haladást
- szakaszolást
- dózis változtatást
- feladat elvégzéséről dokumentálást

A feladat elvégzése után elmentjük a feladat elvégzését. A Farm menedzser szoftvert értesítjük erről. Ekkor áttérhetünk a következő feladatra.


A munkagép beállításait a terminál profiljai közé elmenthetjük. A sűrűn le- ill. felszerelt munkagépek esetén nem kell a munkaeszközök beállításaival vesződjünk. A munkafolyamatok között csak a munkagéphez tartozó profilt kell betöltsük- és mehetünk is.

Amennyiben szeretnénk a kartámaszon található ST monitor mellé kiegészítő ST monitort is kérhetünk. A SMART TOUCH kartámasz alapfelszereltség a G, N, T szériák Versu és Direct modelljeiben, és minden S szériás Valtrában.VIDEÓ: kövesse videóinkat a #valtravideók csatornán: Megtekintés